Grup d'Escalada i Alta Muntanya

El Grup d’Escalada i Alta Muntanya és una de les seccions principals de l’Entitat dintre de l’àrea esportiva. Dins aplega diferents tipus d’activitats, sempre en l’àmbit de l’esport de muntanya, amb especial dedicació a l’alpinisme, escalada i vies ferrades.

També tenen un paper rellevant les activitats de formació. Diferents cursos i jornades es reparteixen al llarg de l’any per iniciar o aprofundir en alguna de les disciplines de muntanya.

L'alta muntanya requereix dels seus participants unes condicions tan físiques com tècniques força desenvolupades.

En el període estival, la duresa dels desnivells i les llargues aproximacions als refugis o als cims, requereixen bones condicions físiques.

En canvi a l'hivern, a part de les bones condicions físiques (potser els desnivells ja no són tan durs ni llargs), el que requereix és un bon coneixement del medi hivernal. La tècnica en temes de progressió amb neu, el saber utilitzar el material tècnic com el piolet i els grampons, és el més fonamental per evitar-nos accidents innecessaris.

També haurem de pensar en què el dia és més curt, només per això haurem d'escollir molt bé… els nostres itineraris. Recordem que tant a l'estiu com a l'hivern les condicions meteorològiques poden fer un canvi molt sobtat, però a l'hivern poden ser molt adverses.

L'escalada és una tècnica que neix del muntanyisme. Amb l'afany de conquerir totes les muntanyes apareixen reptes que no es poden conquerir només caminant i és llavors quan apareix l'escalada. Dins del món de la muntanya ens podem trobar dos tipus de medis: la roca i el glaç.

L’escalada sorgeix com un acte instintiu en els infants. És per axis que senten un atractiu especial quan poden escalar en una instal.lació expressament preparada i amb totes les garanties de seguretat que ofereix un rocòdrom com el nostre. L’escalada és un esport ric a nivell educatiu i ple de sensacions.

Les vies ferrades ens permeten passar per indrets pels quals només caminant això ens seria impossible i, alhora, gaudir d’experiències reservades només pels escaladors, d’una forma segura i senzilla. Normalment son itineraris verticals, equipats amb material divers (preses, passamans, cadenes,…)

N’hi ha de diversos tipus i dificultats: parets verticals, flanquejos per cingleres, ponts penjats, etc. Totes són espectaculars i desafien el buit. Les vies ferrades poden conviure perfectament amb les vies d’escalada i amb els camins de muntanya, sempre que estiguin ben equipades i es preservi la fauna i la flora de la zona.