Banyoles

La visita de l'estany de Banyoles i el seu entorn és, sens dubte, la ruta per antonomàsia del Pla de l'Estany.

A part de la multitut d'activitats que es poden dur a terme al llac, la bellesa del paratge és excepcional.

A poca distáncia de l'estany es troben altres indrets d'interés, com ara els desmais i el paratge del Vilar i els antics recs de la ciutat.

Visita a l'estany de Banyoles: L'estany de Banyoles és un espai de gran valor ecològic. Constitueix junt amb el conjunt d'estanyols que l'envolten, el sistema lacustre càrstic més important del país, i el seu valor científic és reconegut mundialment.

Els desmais i el paratge del Vilar: Els desmais constitueixen un paratge idoni per gaudir de la tranquil·litat de l'Estany. Els seus arbres inclinats amb les branques arran d'aigua i, les dues fonts, la del Ferro i la de la Filosa, molt antigues, en fan un espai molt agradable, principalment a l'estiu, per les seves frondoses i agraïdes ombres.

El passeig pot continuar fins al Vilar, on es combina un arbrat força atapeït: arbre blanc, vern i també el desmai. Des de fa uns anys és en aquesta zona on té lloc l'antic, tradicional i concorregut Aplec de la Sardana de Banyoles, el primer diumenge de juliol. El primer aplec data de l'any 1934.

La font del Vilar, al costat de l'estanyol del mateix nom, amb els seients de pedra, convida al repòs i a la conversa entre els passejants.

Els recs: Els monjos benedictins van decidir canalitzar les aigües de l'estany al segle IX per aconseguir zones fèrtils per al conreu i salts per moure rodes hidràuliques. Quan la tecnologia va anar arraconant els recs dels usos industrials tradicionals, només van quedar com a font de regadiu per a horts i camps. La ciutat també va créixer i, de mica en mica, els recs es convertiren en clavegueres i això ha provocat que fossin soterrats en molts trams urbans.