Bufadors de Beví

Santa Maria de Besora - Els bufadors

Els Bufadors és un indret de gran bellesa que té un aire màgic. Grans blocs de roca coberts de molsa i amb una flora ben particular dibuixen forats o escletxes per on surt corrent d’aire. De vegades es pot sentir com l’aire xiula al seu interior; d’aquí el nom dels Bufadors.

Ruta:

Des de Santa Maria de Besora prenem la pista que va a Ripoll per Llaers. A 2,5 km, just després d’un revolt a la dreta, trobem una pista que marxa a l’esquerra i que va a la pista de Beví als bufadors i a Sant Moí. Comencem a caminar des d’aquest punt.

La pista va seguint planera, on ens queden prats a l’esquerra i a la dreta resseguim el peu de la cinglera dels Bufadors. Passem les restes de la casa de Beví Xic i seguim recte. La pista passa entre els arbres fins que arribem a un petit prat a la dreta. Just després, girem per la pista de la dreta que s’anirà estrenyent mica en mica. Al cap de pocs metres, deixem la pista per agafar un camí també a la dreta. Durant uns quants metres, el camí va paral•lel a la pista. Quan el camí planeja, trobem un corriol que s’enfila a la dreta i amunt, tot enfilant un marge just al començament. Llavors, entrem dins una fageda amb boixos i al cap d’uns metres arribem a l’entrada dels Bufadors. A partir d’aquí, us recomanem que exploreu la zona pels diferents camins que s’hi dibuixen.

Per tornar, podem anar pel mateix camí que hem vingut o fer la volta per llevant. Hi ha un camí principal que travessa els Bufadors d’est a oest. Seguirem aquest camí principal cap a llevant, en direcció oposada a la qual hem arribat. El camí s’enfila fins arribar dalt de la cinglera. Seguirem el camí que ressegueix la carena fins que es decanta per la baga. Si el seguim, arribarem al coll de Beví, que és la pista forestal per on hem començat l’excursió.

Durada: 2h 30 min
Dificultat: baixa
Inici i final: Coll de Beví
Punts d’interès: Les formes geològiques dels Bufadors i la flora de l’indret.