Cascades de Riells del Montseny

L'itinerari proposat transcorre pel vessant oriental del Montseny, travessant els termes municipals de Breda, Riells i Gualba.

Diuen que quan mossèn Pere Ribot va arribar a Riells per primera vegada, l'any 1941, es va quedar meravellat pel paisatge que s'obria davant seu, per les masies de la vall i per la petita església de Sant Martí, solitària entre els xiprers i mig enrunada en aquella època.

El recorregut culmina al gorg Negre de Gualba, travessant per masies, com les ubicades a l’anomenat veral de les Barraques, que s'integren dins el paisatge i que són, encara ara, el testimoni de l'estil de vida de gran part dels habitants de la zona.

Moltes de les llegendes del Montseny estan relacionades amb el gorg Negre de Gualba. Segons la tradició, aquest és l'indret on prenien els seus banys nocturns les dones d'aigua i on es congregaven les bruixes i els bruixots per dansar. I diuen que després, quan pujaven a celebrar el sàbat al pla de les Bruixes, era el mateix diable qui es banyava a les aigües negres de l'engorjat.