Grallera Gran del Corralot

Us mostraré una cova situada al Pallars Jussà, concretament a la serra del Montsec, la Grallera Gran del Corralot, on trobem les galeries més grans de tota Catalunya. En aquest indret pots trobar des de llargues i còmodes galeries fins a profunds avencs, passant per complexos sistemes laberíntics on podem trobar capritxoses formacions de pedra, que de vegades són creuades per corrents d'aigua subterrània.

Baixant per una corda cap a una obscura i quasi infinita caiguda, sents l'estranya sensació d'endinsar-te en un món desconegut, observant un immens i fosc buit sota els teus peus.

La Grallera Gran del Corralot és un avenc del terme municipal de Sant Esteve de la Sarga, al Pallars Jussà, dins l'àmbit del poble de Sant Esteve de la Sarga.

Està situada a 1.545 m. alt. a la part oriental del terme, prop del límit amb Castell de Mur, a ponent del Tossal de l'Osca. És al capdamunt de la llau de Salitó.

Darrere de les dues boques que donen accés a la grallera, es troben dos pous (de 90 i 33,5 m. d'alçària) que donen accés a la Sala CGB, en honor dels primers exploradors. Des d'aquesta sala, de pla inclinat i de 105 i 50 metres en els llocs de màxima llargària i amplària, surten diverses galeries: el traçat de la grallera és molt complex. La Sala CGB arriba a - 96,5 m., i les vies que en surten aprofundeixen fins als - 130,5 (Galeria ERE), - 114 (Galeria Primer Dia), - 137,5 (Galeria SAS), - 105 (Galeria Última), - 166,5 (Galeria del Llac), - 88,5 (Galeria del Centenari), ultra altres galeries menors.