Taillón

Taillón (3.144m) per la Bretxa de Rotllan

Ascensió al pic Taillón passant per la Bretxa de Rotllan i el refugi de Sarradets des del coll de Tentes.

Dificultat:Alta Desnivell acumulat: +400m | +557m/-957m
Distància total: 15 km
Temps total efectiu: 1:40h | 4:40h
Altitud màxima: 3.144m
Punt de sortida / arribada: Coll de Tentes
Altitud mínima: 2.208m
Població més propera: Gavarnie

Ruta de dos dies per pujar a un dels tres mils més assequibles del Pirineu. El primer dia, sortida des del coll de Tentes, per sobre de l'estació d'esquí de Gavarnie, i arribada al refugi de Sarradets passant pel port de Bujaruelo i recorrent tota la base de la cara nord del Taillón. El segon dia, pujada al cim del Taillón per la ruta clàssica de la Bretxa de Rotllan, la Falsa Bretxa i el Dedo.

El pic Taillón, de 3.144 metres d'altitud, està situat a la frontera entre Espanya i França i és un dels grans pics del Parc Nacional d'Ordesa i Mont Perdut (Espanya) i del Parc Nacional dels Pirineus (França). La ruta més habitual per fer-ne l'ascensió és curta i amb paisatges força variats; això fa que el Taillón sigui un dels cims més visitats dels Pirineus. També, la ubicació del refugi de Sarradets, situat en un lloc espectacular amb unes vistes immillorables del circ de Gavarnie i totes les seves muntanyes, completa una excursió molt recomanable.

Més informació

Pics: Pic Taillón (3.144m)
Durada: Dos dies
Temps total efectiu (sense parades):
1r dia: 1:40h des del coll de Tentes fins al refugi de Sarradets.
2n dia: 4:40h en total. 1:45h des del refugi de Sarradets fins al pic Taillón, 2:55h de tornada pel mateix itinerari fins al coll de Tentes.
Desnivell acumulat:
1r dia: +400m
2n dia: +557m/-957m
Dificultat: Alta (F). Es tracta d'una ruta fàcil i molt assequible per iniciar-se en l'ascenció de tres mils als Pirineus. Només hi ha alguns passos que requereixen atenció quan superem el Dedo per la seva cara N, no pas per la seva dificultat tècnica sinó per la sensació que genera veure la caiguda cap a la glacera del Taillón a sota nostre.
Època: Ruta realitzable durant tot l'any. Molt freqüentada a l'estiu.
Material: Grampons i piolet.
Cartografia:
Ordesa y Monte Perdido, Parque Nacional 1:40.000. Editorial Alpina.
Gavarnie Luz-St-Sauveur PN des Pyrénées. 1748OT. 1:25.000. IGN.

Com arribar-hi en cotxe

Des de la població de Luz-Saint-Sauveur (França) pugem per la carretera D-921 cap a Gavarnie. Al entrar en aquesta localitat, primer girem a la dreta i, poc després, en una bifurcació, agafem la desviació de l'esquerra que ens condueix fins a l'estació d'esquí de Gavarnie. Si haguéssim seguit recte, la carretera ens hauria conduït fins al Barrage d'Ossau. Nosaltres anem pujant per la carretera de l'estació d'esquí, la sobrepassem i continuem fins que arribem al coll de Tentes, on hi ha un ampli aparcament. Depèn de l'època de l'any i segons la neu que hi hagi, es podrà arribar fins al coll de Tentes en cotxe o no (en aquest cas haurem d'estacionar-lo abans). La carretera acostuma a estar tallada des del principi de l'hivern.