Pedraforca

El Pedraforca és una emblemàtica muntanya de Catalunya, situada entre els termes municipals de Saldes i Gósol, al Berguedà. Té una forma molt peculiar, formada per dues carenes paral·leles (els pollegons) unides per un coll (l'Enforcadura). El Pollegó Superior té una altitud de 2.506,4 metres (amb un cim secundari, el Calderer de 2.496,7 metres) i el Pollegó Inferior de 2444,8 m. L'Enforcadura se situa a 2.356,2 m i té una tartera a cada banda. La singularitat de la seva forma, junt amb el fet que el massís no forma part d'una serralada pròpiament dita han convertit la muntanya en una de les més famoses del territori català. El massís de Pedraforca està declarat paratge natural d'interès nacional, i l'entorn forma part del Parc Natural del Cadí-Moixeró.

Els pobles del voltant són Gósol (a l'oest) i Saldes (a l'est); el Pedraforca fa de límit entre els seus dos termes i també, per tant, entre la província de Barcelona i la de Lleida malgrat que ambdues poblacions es trobin a la comarca del Berguedà.

Excursionisme

El Pedraforca és una de les muntanyes mítiques dels excursionistes i, sobretot, dels escaladors, ja que als temps heroics dels inicis de l'escalada a Catalunya, les dificultats de la cara nord a l'hivern en feien l'ascensió una gesta comparable a les més famoses escalades hivernals dels Alps.

Tot i això, també hi ha itineraris per pujar caminant (o amb alguna grimpada fàcil) als principals cims, tant els dos pollegons com al Calderer. El més visitat és el Pollegó superior, i les principals vies d'ascensió que hi duen són:
Des de Gósol, pel camí de la clota, el bosc de la Tossa i la Tartera.
També des de Gósol, seguint el tram del GR-107 fins a Font Terrers i anant per Set-Fonts i la Canal del Verdet.
Des del Refugi Lluís Estasen, també seguint la Canal de Verdet.

Les excursions al Pedraforca cal planificar-les molt bé, l'accessibilitat no és fàcil i per pujar-hi cal estar mínimament preparat tenint en compte diversos aspectes:
Preparació física personal.
Portar equipament adequat i alimentació i beguda (no hi ha fonts).

Tenir en compte els canvis de temps.

El nostre itinerari

El punt de partida de l’ascensió al Pedraforca neix al Refugi Lluís Estasén (a 1640 m). Es pot accedir en cotxe fins el Mirador de Gresolet o fins sota mateix del refugi. Des de cada un d’aquests indrets hi ha un camí que ens hi portarà (degudament senyalitzat en ambdós casos).

L’ascensió al Pedraforca esdevé una de les excursions més atractives de la zona. Malgrat que el recorregut que proposem per arribar al cim del Pollegó Superior (2507 m), no representa en general, grans dificultats, les pròpies condicions de l’alta muntanya i el darrer tram de grimpada, de la canal del Verdet fins el cim, demanen la lògica prudència, especialment pels no iniciats. Cal prestar especial atenció als canvis de temps, ja que poden ser sobtats i sorprendre'ns una tronada o una forta baixada de temperatura, i per tant és aconsellable dur roba i calçat adequats.

Escalada

La paret nord del Pollegó superior va ser l'objectiu principal. Així, a principi de segle, en Lluís Estasen i altres companys varen anar solcant les rutes més evidents, com la bretxa occidental del Pollegó inferior o la canal Roja i la via de la Grallera al Pollegó superior.

La via Estasen, oberta el 30 de juny de 1928, va ser el tret de sortida que obria l'època de descoberta i realització de les vies de la muralla nord del Pollegó superior i de les parets del Pollegó inferior. Aquesta via és considerada el tret de sortida de l'escalada a Catalunya.